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OSHA STANDARD INTERPRETATIONS

OSHA requirements are set by statute, standards and regulations. Interpretation letters explain
these requirements and how they apply to particular circumstances, but they cannot create addi-
tional employer obligations. Enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules.

Clarification on the use of double connections
at beams not framing into columns

Standard: 1926.756; 1926.756(a)(1); 1926.756(c)
Date of response: June 1, 2012

QUESTION: Does OSHA standard 1926.756(a)(1) stipulate the use of double con-
nections at beams not framing into columns in spite of the clarification given in
OSHA’s May 9, 2006 letter to Mr. Doug Brown?

ANSWER: No, 29 CFR 1926.756(a)(1) does not stipulate the use of double connections
at beams not framing into columns. Instead, it requires the ironworker or connector to
secure at least two bolts per connection at all initial connections on a structural mem-
ber before the hoisting line may be removed. The letter you reference ... discusses
OSHA standard 1926.756(c). The requirements of 1926.766(a)(1) and 1926.756(c)(1)
are separate and distinct.

Section 1926.756(a)(1) establishes beam and column connection requirements during
the hoisting and placing of solid web structural members. These requir_éments must be
met before the hoisting line may be removed from structural members, thereby trans-
ferring the weight of the structural members from the hoisting device to the structure
itself. Section 1926.756(a)(1) does not distinguish between double connections and
other kinds of connections. ... Section 1926.756(a)(1) states:

During the final placing of solid web structural members, the load shall not be released
from the hoisting line until the members are secured with at least two bolts per con-
nection, of the same size and strength as shown in the erection drawings, drawn up
wrench-tight or the equivalent as specified by the project structural engineer of record,
except as specified in paragraph (b) of this section [emphasis added].

On the other hand, 1926.756(c) ... establishes specific procedural requirements to ensure
that structural stability is maintained during beam attachment under circumstances
“[wlhen two structural members on opposite sides of a column web, or a beam web
over a column, are connected sharing common connection holes.” OSHA also defines
the term "“double connection” under 1926.751 (definitions) as "an attachment method

where the connection point is intended for two pieces of steel which share common |
bolts on either side of a central piece.” The use of a double connection is determined by |

the structural engineer designing the structure and is never “required” by an OSHA stan-
dard. However, double connections ... must be made in compliance with 1926.756(c).

In OSHA's letter to Mr. Brown, we stated that “[s]ection 1926.756(c) by its terms does

not apply to double connections made at a beam away from a column.” We explained |
in our letter that 1926.756(c) "addresses the injuries and deaths of workers caused by |

the collapse of double connected steel members which occur when the beam ends
being connected are not supported by the column at all times.”

James G. Maddux, Director
Directorate of Construction
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