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OSHA requirements are set by statute, standards and regulations. Interpretation letters explain
these requirements and howv they apply to particular circumstances, but they cannot create addi-
tional employer obligations. Enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules.

Painting or placement of adhesive
stickers on a protective helmet shell

Date of response: Oct. 27, 2009
Standard #1910.132, 1910.135

QUESTION: Are adhesive stickers or paints allowed on protective helmets?

ANSWER: OSHA's general reguirements for PPE are set forth in 29 CFR 1910.132.
The specific requirements for head protection (protective helmets) are cutlined in 29
CFR 1910.135, which incorporates by reference American National Standards Insti-
tute (ANSI) 789.1-1986, 789.1-1997, and Z89.1-2003. Both 29 CFR 1910.132 and
1910.135 do not contain provisions that explicitly prohibit painting or the placement
of adhesive stickers on helmet shells. However, the employer’s ability to comply with
the existing requirements of these standards may be adversely affected by the paint-
ing or placement of adhesive stickers on the helmet’s shell.

For instance, OSHA standard 29 CFR 1910.132(a) requires that PPE be "... main-
tained in a sanitary and reliable condition ..." [Emphasis added.] To ensure a helmet
is and remains in a "reliable” condition, the helmet must be inspected prior to use
for signs of dents, cracks, penetration, and any damage due to impact, rough treat-
ment, or wear that might reduce the degree of protection originally provided and used
and maintained in accordance with the manufacturer’s instructions. Paints and stick-
ers may eliminate electrical resistance and — depending on the location and quantity
- conceal defects, cracks, penetration, and any damage that would be otherwise read-
ily identifiable during the employee’s inspection to ensure reliability. Another concern
is that paints, thinners, and solvents, as discussed in Appendix A of ANSI 789.1-2003
and the appendices of the 1986 and 1997 versions, can also attack or damage the
shell of a helmet and reduce protection.

For these reasons, painting or applying stickers must be performed in accordance
with the manufacturer's instructions, unless the employer can demonstrate that the
altered protective helmet is equally as effective and protective as those meeting the
requirements of Z89.1. Protective helmet manufacturers usually provide very specific
instructions regarding paints, stickers, or decals that will not negatively affect the per-
formance of a protective helmet.

OSHA would consider painting or placing adhesive stickers acceptable if the
manufacturer authorizes the alteration or the employer can demonstrate that the
reliability of the helmet is not affected by the paint or the adhesive on the stickers;
and the paint or placement of stickers would not reduce the ability to identify defects
(i.e., use of see-through stickers) or other conditions that would indicate a reduced
reliability.
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